Līka mugura? Laiks rīkoties!

Kas liek mugurai sakumpt

Bieži vien ikdienā sanāk pieķert sevi sliecamies uz priekšu tā, ka nemaz neatceries kā tas notika. Un tad rodas jautājums - kā, lai izmaina šādu ieradumu, kuru tu pat neapzinājies?

Arvien attīstoties tehnoloģijām mēs redzam, ka veselīga stāja aiziet pensijā. Mazās ierīces, kas atrodas mūsu kabatās un savieno mūs ar pārējo pasauli, mūs atdala no veselīgas un pareizas stājas. Liekšanās klēpjdatoru, planšetdatoru un mobilo tālruņu priekšā kļūst arvien izplatītāka. Sākot ar telefona spēļu spēlēšanu ārsta kabineta uzgaidāmajā telpā, līdz Netflix raidījumiem klēpjdatorā, un video čatam ar ģimeni planšetdatorā. Viedierīču iespējas iekļaujas katrā dienas daļā un novērš uzmanību no veselīgas stājas. Ekrāna izmēra dēļ cilvēki parasti liecas uz priekšu, lai iegūtu labāku redzamību, vai arī atlaižas krēslā, lai "komfortabli" atpūstos. Pastāvīgi nododoties izklaidēm, var viegli aizmirst, cik ilgi jau sēdi ar līku muguru un nepareizu stāju.

Vēl viena izplatīta darbība, kas liek mugurai sakumpt ir braukšana. Sākot ar drudžainu koncentrēšanos uz ceļu līdz sēdeklim, kas ir nepareizi noregulēts, mēs tiecamies noapaļot plecus un liekties pāri stūrei. Īpaši bieži tas notiek īsākiem autovadītājiem, kuri parasti sēž tuvāk pie stūres. Lai arī sliktā stāja īsā braucienā uz veikalu var nešķist liela problēma, tas, kā tu sēdēji automašīnā īsos braucienos, iemācīs ķermenim ieņemt pareizu stāju garos pārbraucienos. Pareiza stāja braucot, ļauj ilgāk būt možam pie stūres un mazina nogurumu. Slikta stāja bieži braucot uz veikalu un pārbraucienos darba vajadzībām var ietekmēt labsajūtu.

Kāpēc veselīga stāja ir svarīga

Kāpēc tik daudz uzmanības jāpievērš pareizai stājai? Kāpēc gan nesakumpt, atpūšoties pēc garas dienas? Stājai ir liela ietekme uz mūsu kopējo ķermeņa veselību. Kopā ar jaunāku un slaidāku izskatu, ko rada veselīga stāja, tā faktiski palīdz novērst muguras, kakla un plecu sāpes. Ja tavs ķermenis nav pareizi nostādīts, tiek radīta papildus slodze ķermeņa daļām, kuras nav tik spēcīgas, lai balstītu ķermeni. Iztēlojies sevi turot boulinga bumbu tieši priekšā ar vienu roku, cik ilgi tava roka varētu noturēt šo svaru, pirms boulinga bumba sāk tevi nogurdināt? Uz priekšu izvirzīta galva var līdzīgi radīt stresu kaklā, izraisot saspringtus, stīvus muskuļus un hroniskas sāpes.

Stāja ietekmē vairāk nekā fizisko veselību. Ķermeņa vertikāls stāvoklis ļauj labāk skābeklim ieplūst plaušās un līdz ar to, tas uzlabo katra orgāna, arī smadzeņu, darbību. Taisna mugura var dot emocionālu stimulu un vairot pozitīvu garīgo veselību, savukārt līka mugura norāda uz sliktu pašpārliecinātību un paaugstinātu depresiju. Stāvēšana vai sēdēšana ar taisnu muguru varētu būt labākā dāvana savam ķermenim.

Tagad, kad tu zini, kuros brīžos sanāk sakumpt un kā tevi ietekmē līka mugura, kā tad īsti izlabot slikto ieradumu? Tā, kā ieradums liekties uz priekšu un sakumpt rodas dažādos laikos un dažādos veidos, nav viena vienkārša risinājuma. Stājas uzlabošana tiek radīta, stiprinot un izstaipot muskuļus, kā arī ievērojot disciplīnu.

Kā pārstāt liekties uz priekšu

Ja vecā krēsla vai neērta automašīnas sēdekļa dēļ tev ir slikta stāja, sēdēšana taisni neatrisinās pamata problēmu un neredzēsi ilgstošus rezultātus. Lai uzlabotu stāju braukšanas laikā, novieto nelielu spilvenu starp muguras lejasdaļu un krēsla aizmuguri. Tas sniegs papildu atbalstu mugurai un vieglu atgādinājumu sēdēt ar taisnu muguru. Pielāgojiet savu darba vietu, lai nodrošinātu optimālu stājas atbalstu, un, ja ir nepieciešams jauns aprīkojums, konsultējies ar vadītāju vai personāla departamentu. Izvairieties no nevajadzīga ikdienas stresa savam ķermenim, izvēloties somiņas vai mugursomas, kas to svaru vienmērīgi sadala uz pleciem un muguras. Smaga darba soma, kuru vienmēr nēsā uz viena pleca, var izraisīt nepareizu muguras izliekumu un sāpes. Vari izvairīties no liekšanās pretī ierīcēm, neizmantojot klēpi kā klēpjdatora galdiņu, liekot tālruni acu līmenī spēlējot vai rakstot īsziņas. Lai arī sākotnēji iespējams jutīsies muļķīgi, tavs ķermenis tev pateiksies par uzlaboto veselību.

Vides sakārtošana ir tikai pirmais solis, nākamais solis ir izstiept un stiprināt muguras muskuļus. Uzturot labu stāju, sākumā var justies nogurdinošs, ja tavs ķermenis ir pieradis sakumpt un sliekties uz priekšu. Tev būs jāapmāca muskuļi, lai noturētu jaunas pozīcijas un atbalstītu ķermeņa svaru jaunos veidos. Neuztraucies, tavs ķermenis ātri pielāgojas, jo pareiza stāja ir tā, kā tavs ķermenis ir veidots, lai dabiski sevi noturētu. Izveido jaunus stājas ieradumus, izmantojot vingrojumus, kas stiprina muguras un plecu muskuļus, un palīdz izjaukt vecos ieradumus ar stiepšanos, kas uzlabo muskuļu elastību.

Vairāk par vingrojumiem vari uzzināt šeit. Centies vingrot katru dienu vismaz 10-15 minūtes dienā. Apvieno vingrojumus kopā ar stiepšanos, kas arī uzlabos stāju.

Stiepšanās ietekmē stāju ne tikai no tā, cik labi dziļi stiepies, bet arī no tā, cik bieži to dari. Katru rītu, pieceļoties no gultas, tev vajadzētu izstaipīt muguru, lai mazinātu stresu, kas rodas no gulēšanas stāvokļa. Dienas sākšana ar svaigu ķermeni palielinās tavu spēju saglabāt staltu stāju. Dienas laikā tev vajadzētu dažas minūtes staigāt un veikt īsas, vienkāršas pastaigas jebkurā laikā, kad sēdēji nekustīgi vairāk par 30 minūtēm. Ātra izstaipīšanās var arī dot smadzenēm iespēju veikt garīgu pārtraukumu, pirms koncentrēties uz nākošajiem uzdevumiem.

Papildus regulāriem stiepšanās vingrojumiem, ikdienas relaksācijas paņēmieni var palīdzēt ķermenim atbrīvot spriedzi un uzlabot stāju. Lai papildinātu stājas uzlabošanu, var piedalīties jogas nodarbībās, fizioterapiju, masāžas, kā arī meditāciju. Eksperimentē ar dažādām metodēm un atrodi to, kas tev vislabāk iet pie sirds.

Bruņots ar jaunu vidi un jauniem stiepšanās un muguras vingrinājumiem, ir pienācis laiks kļūt disciplinētam. Lai arī laba poza ir iedzimta, būs jāpieliek pūles, lai pārvarētu sliktos ieradumus. Turpini vingrinājumus, uzlabo apkārtējo vidi un ikdienā seko līdzi savai stājai. Var būt noderīgi iestatīt atgādinājumus tālrunī vai uzlīmēt uz datora piezīmju lapiņu, kas atgādina “sēdēt taisni”. Upper stājas korektors var kalpot kā atgādinātājs, kas atgādina turēt taisnu muguru un palīdz izveidot pareizas stājas ieradumu. Disciplīna palīdzēs ne tikai uzlabot tavu stāju, bet arī to uzturēt ilgtermiņā. Turpinot centienus pārtraukt liekties uz priekšu, tu redzēsi, kā pareiza stāja uzlabo tavu dzīvi.