Uz Priekšu Izvirzīta Galva. Kā To Novērst?

Ikdienā mēs daudz laika pavadām, lietojot mobilos telefonus, rakstot īsziņas un apmeklējot sociālos tīklus. Līdz ar to ir izveidojies nelāgs paradums. Uz priekšu izvirzīta galva - plašāk pazīstama kā “Īsziņu kakls” - ir muskuļu un skeleta stāvoklis, kurā galva, šķiet, ir novietota ķermeņa priekšpusē. Neizklausoties pārāk tehniski, tas notiek, kad galvaskauss nav vienā līmenī ar mugurkaulu, liekot tam neveselīgi un, godīgi sakot, nepievilcīgi noliekties uz priekšu (gluži kā Mr. Bērnss no Simpsoniem). Ko tas nozīmē apmēram 78% iedzīvotāju, kurus ietekmē šī poza, kas nav vēlama? Vai esi starp viņiem un ko vari darīt, lai to labotu? Lasi atbildes uz šiem jautājumiem zemāk.

Kā noteikt vai galva ir izvirzīta uz priekšu?

Iepriekšējā rakstā mēs vairāk apskatījām kā izskatās veselīga stāja. Ir vienkāršs tests, kuru varat veikt mājās, lai noteiktu, vai jūsu galva un kakls nav izvirzīti  uz priekšu. Stāviet ar muguru pret sienu un papēžiem plecu platumā. Piespiediet dibenu pie sienas. Pārliecinieties, vai jūsu lāpstiņas pieskaras sienai - to var noteikt, ja jūs savienojiet lāpstiņas kopā un nav līka mugura. Pēc tam izmēriet ar lineālu attālumu no sienas līdz kakla izliekuma dziļākajai vietai (skat. attēlu zemāk). Ja kakla izliekuma dziļums ir apmēram 6 cm, tad nav par ko satraukties. Ja izliekums ir lielāks par 6 cm, tad tas nozīmē, ka galvas pozīcija ir uz priekšu izvirzīta.

Izvirzītas galvas simptomi ir daudz un dažādi. Tās var būt sāpes kaklā un muguras augšdaļā, līka mugura, galvassāpes, migrēna un pat miega traucējumi. Papildus tam viens no simptomiem ir pārāk noapaļoti pleci uz priekšu.

Ir grūti precīzi noteikt uz priekšu izvirzītas galvas cēloni, jo katram iemesli var atšķirties. Tomēr vajadzētu pievērst uzmanību tipiskajām ikdienas darbībām: ilgstoša viedtālruņa / datora lietošana, gulēšana bez pienācīga galvas / kakla atbalsta, ilgstoša braukšana ar automašīnu, smagu mugursomu nēsāšana. Būtībā jebkura darbība, kas prasa darīt lietas, turot rokas ķermeņa priekšpusē. Uz priekšu izvirzītas galvas risks palielinās, ja jūsu darbs ir saistīts ar darbībām, kur ir nepieciešamas ilgstošas roku kustības (piemēram, datorprogrammētāji, frizieri, zobārsti… tas puisis, kurš stāv uz skrejceļa un māj lidmašīnām ar zizli utt.). Tikpat riskanti ir hobiji, kuru laikā dominē viena ķermeņa puse (piemēram, golfs, hokejs, teniss utt.).

Cik kaitīga ir šāda stājas pozīcija?

Ja to nekontrolē, uz priekšu izvirzīta galva var izraisīt visa veida ilgtermiņa veselības problēmas, piemēram, sāpes plecos un ierobežotu pārvietošanās spēju, kakla artrītu, izliekumus vai trūces mugurkaula diskos. Arvien vairāk cilvēku sāk saprast, ka profilakse ir labāka nekā ārstēšana, un meklē labsajūtas risinājumus, kas aizsargā ķermeni no potenciālām traumām. Pateicoties vienkāršiem risinājumiem stājas uzlabošanā un lielākai izpratnei par problēmu, uz priekšu izvirzītas galvas stāja tagad ir pilnībā novēršama.

Kā novērst uz priekšu izvirzītas galvas stāju?

Ja tiki tik tālu un baidies pakustināt mazo pirkstiņu, lai tik nesabojātu savu stāju, vari atviegloti nopūsties. Ir vairākas praktiskas darbības, kuras veicot šodien, varēsi saglabāt muguras veselību nākamajiem gadiem.

Mugurkaula stiepšana

Kad esam iegrimuši savā darbā, ir tik vienkārši aizmirst tādas pamatvajadzības kā padzert ūdeni, tualetes pārtraukumu un pārtraukumu, lai izstaipītu savu ķermeni. Tas ir tas, kas mūs atšķir no robotiem. Sēžot ilgāku laiku, tiek nodarīts milzīgs slogs mūsu kaklam un mugurai. Labākais veids, kā mazināt šo spiedienu, ir vienkārši piecelties un kustēties.

Tu noteikti vari veltīt 60 sekundes ik pēc pāris stundām kakla izstiepšanai. Šī minūte patiesībā varētu glābt tavu kaklu!

Uzlabojiet ergonomiku

Ja tu stundām ilgi sēdiet pie datora, tev droši vien jāpārliecinās, ka nepakļauj sevi nevajadzīgam riskam. Pacel ekrānu tā, lai augšējā mala būtu acu līmenī - ja tas nav pielāgojams, iespējams, tev ekrāns būs jānovieto uz grāmatu kaudzes vai jāpielāgo sava galda vai krēsla augstums. Ir arī vērts padomāt, cik tālu no ekrāna atrodas tava eja. Mērķis ir no 45 līdz 60 cm.

Sargā savu kaklu miegā

Ja esi kādreiz pamodies ar sāpēm kakla daļā, tā ir zīme, ka tev ir slikta miega pozīcija, un būtu ieteicams tam pievērst uzmanību. Iegādājies sev atbalstošu kakla spilvenu, kas stingri piekļaujas galvai un neļauj tai velties uz malām. Atmiņas putu (Memory foam) spilveni ir labs risinājums, jo tie atbilst tavas galvas un kakla dabiskajam izliekumam.

Vēlies izaicinājumu? Piesakies Upper stājas uzlabošanas programmai un katru nedēļu saņem jaunus vingrojumus, ko vari veikt no mājām. Tie aizņems tikai 15 minūtes dienā.