9 Mīti Par Stāju

Stājas korektors. Upper Latvija muguras josta pleciem.

Kopš bērnības tu pavisam noteikti esi saņēmis daudz padomu, kas attiecas uz tavu stāju, kā stāvēt, sēdēt, celt priekšmetus un tā tālāk. Ir laiks kliedēt dažus no mītiem par labu stāju un sliktu stāju.

1. Mīts: Sakumpšana izskatās tikai nepievilcīga, tā nerada ilgtermiņa kaitējumu.

Patiesība: Noteikti esi dzirdējis, ka tava mamma, skolotāji un citi seniori bērnībā tev pastāvīgi atgādināja, ka mugura ir jātur taisna, nevis jāsakumpj un jāstāv ar noapaļotu, izliektu muguru. Tur ir taisnība. Un šis mīts jauniešu vidū ir absolūta fikcija. Sakumpšana ne tikai liek tavai mugurai un pleciem noapaļoties, bet arī liek galvai pārvietoties uz priekšu, radot pārmērīgu slodzi tava kakla skriemeļiem. Tas arī liek taviem pleciem noapaļoties un izveido stingru aizmugurējo plecu kapsulu, kas noved pie tā sauktā saldētā pleca. Tas ilgtermiņā var izraisīt arī rotatora manšetes vājumu un plīsumus. Sakumpšana ir arī viens no galvenajiem migrēnai līdzīgu galvassāpju, kakla un muguras augšējās daļas sāpju cēloņiem. Tas ietekmē arī elpošanu, tāpēc ietekmē pareizu sirds un plaušu darbību.

Upper stājas korektors ir pirmā izvēle cīņā pret sakumpšanu.

2. Mīts: Slikta stāja ir ģenētiska, un nevar neko darīt, lai no tās izvairītos.

Patiesība: Lai arī zināmā mērā stāja tiek diktēta ģenētiski, tas nav vienīgais faktors, kas ietekmē un regulē tavu stāju, kamēr tu audz. Noteikti tavās rokās ir attīstīt muskuļu spēku un pārliecināties, ka stāja ir labi uzturēta. Ja tu koncentrējies uz galvenajiem muskuļiem, tas ir, vēdera, krūšu, muguras muskuļiem un muskuļiem, kas atbalsta tavu mugurkaulu, tu noteikti vari sēdēt un stāvēt pareizā pozā, kas aizsargās tavu mugurkaulu un iegurni.

3. Mīts: Kāju sakrustošana veicina varikozas vēnas.

Patiesība: Tā nav pilnīga taisnība, tomēr kāju krustošana var radīt dažas negatīvas sekas. Kāju krustošana izraisa sāpes muguras lejas daļā. Pārliekot vienu kāju pāri otrai, palielinās spiediens iegurnī, un, ja tavas vēnas atrodas tuvāk ādas virsmai, tās noteikti būs daudz redzamākas. Zirnekļa vēnas biežāk ir novērotas sievietēm tieši kāju krustošanas dēļ.

Upper stājas korektors. Muguras sāpes.

4. Mīts: Kad sajūti muguras sāpes, pilnībā ir jāpārtrauc liekšanās uz priekšu.

Patiesība: Pat grūti saskaitīt cik bieži ir nācies dzirdēt šo apgalvojumu arī no apmācītiem profesionāļiem. Jā, liekšanās uz priekšu ir riskanta, ja to dara nepareizi, proti, ar noapaļotu muguru. Liekšanās uz priekšu ir svarīga pat tiem, kas cietuši no mugurkaula disku izslīdēšanas. Ir svarīgi saprast, ka es runāju par “šarnīra” virzīšanos uz priekšu caur iegurni un neliekšanos caur muguras lejasdaļu. Ir jārada ieradums noliekties uz priekšu ar taisnu muguras lejasdaļu, liekšanās kustību veicot ar gurniem.

5. Mīts: Slikta stāja noved pie skoliozes.

Patiesība: Nav pilnīga taisnība. Skolioze ir mugurkaula sānānisks izliekums C formā, vai arī S formā ir izteikta deformācija. Bet vairums skoliozes gadījumu ir idiopātiski, tas nozīmē, ka to patiesais cēlonis nav zināms, un retos gadījumos tas varētu būt pat iedzimts. Tomēr daži praktizētāji ir pārliecināti, ka skolioze tiek iegūta pusaudža gados vai pēc tam, kad mugurkauls iztaisnojas lordozes un / vai kifozes zuduma dēļ, ko izraisa ilgais dzīvesveids ar sliktu stāju un muskuļu vājums. Tā kā ķermenis pats nevar atjaunot šo līkni, tas izliekas uz sāniem, izraisot skoliozi. Bet nav pierādījumu, kas to pamatotu.

6. Mīts: Ir tikai divi stājas tipi - laba un slikta stāja.

Patiesība: Mūsdienu priekšstats par stāju ir iestrēdzis vienā pozīcijā, kas ir nekomfortabla un nedabiska. Iracionālas bailes no “sliktas” stājas liek daudziem cilvēkiem ieslēgt savu ķermeni nepareizi interpretētajā ideālā par to, kāda izskatās “laba” stāja, bieži vien pilnībā izvairoties no kustības. Stāja jāuzskata par “efektīvu” vai “neefektīvu”, nav “labs” vai “slikts”. Efektīva stāja ļauj mums spontāni kustēties un visu kustības amplitūdu paveikt jebkurā virzienā, bet neefektīva stāja mums nedod nevienu no šīm privilēģijām.

Upper stājas korektors. Darbs ar datoru. Labākais stājas korektors.

7. Mīts: Darbs ar datoru sabojā stāju.

Patiesība: Lai arī nepārtraukts darbs pie datora un plaša citu elektronisko ierīču izmantošana ir galvenais cēlonis kakla, plecu un muguras sāpju gadījumā, faktiskais iemesls tam ir ieradums, ko cilvēks pieņem kā savu dzīvesveidu. Pareizas darbavietas iekārtošana ir svarīgs solis pretī veselīgai stājai. Datora monitora stāvokļa pacelšana līdz acu līmenim un tastatūras turēšana elkoņu līmenī ar atbalstītiem apakšdelmiem un sēdēšana ar arkas atzveltnes atbalstu uz krēsla var mazināt risku, kas saistīts ar intensīvu darbu pie datora. Tāpat izšķiroša nozīme ir biežiem pārtraukumiem, strādājot un staigājot, kā arī veicot noteiktus kakla vingrinājumus, kas var vēl vairāk samazināt sliktas stājas veidošanās risku. Regulāri vingrinājumi ir arī izšķiroši, lai noliegtu mazkustīga darba sekas.

8. Mīts: Slikta stāja noved pie sāpēm.

Patiesība: Lai gan dažos gadījumos tā ir taisnība, tomēr tā nav pilnīgi taisnība. Vai esi kādreiz piedzīvojis muguras sāpes ziemā, kad ir ārkārtīgi auksts? Vai tu izjūti sāpes citādi visu gadu? Kad ir ļoti auksts, un tu noapaļo plecus un apliec rokas sev apkārt un saliecies, sāpes izpaužas aizmugurē, bet patiesībā šīm stājas izmaiņām gandrīz nav nekāda sakara ar muguru. Līdzīgi, kad sāp pēdas, staigāšanas un stāvēšanas veids ir nedabisks, un tu varētu pavadīt vairāk laika sēžot, kas var izraisīt muguras sāpes. Un kad ir muguras sāpes, tu pavadi daudz laika, cenšoties pielāgoties stājai, kas nerada sāpes. Tātad, redzi, ka ne vienmēr slikta stāja izraisa sāpes.

9. Mīts: Esot aktīvam un veselīgam, veselīga stāja rodas automātiski.

Patiesība: Tas ir tas pats kā braukt ar velosipēdu, kam ir salocīta ass, cerot, ka nobrauktie kilometri to iztaisnos. Tas vienkārši nenotiks. Ja tev ir nepareiza stāja, aktivitātes, muskuļu audzēšanas vingrinājumi un dažādu ar fitnesu saistītu darbību nepareiza veikšana situāciju tikai pasliktinās. Neuzķeries. Vingrojot, ir svarīgi saglabāt pareizo formu un līdzsvaru, un tāpēc ir svarīgi, lai būtu līdzsvarota stāja. Elites līmenī sportisti tiek apmācīti izlabot un izlīdzināt stājas defektus, pirms viņiem tiek ieviesta stingra treniņu kārtība, kas sastāv no spēka stiprināšanas un sporta veida treniņiem.

Šie bija daži no biežāk sastopamākajiem mītiem par stāju. Kas ir nākošais solis pretī veselīgākai un efektīvākai stājai? Viss sākas ar veselīgas stājas ieradumu, apzinoties savus stāju ikdienā. Upper stājas korektors būs Tavs palīgs un atgādinās, ka mugura ir jātur taisna gan strādājot pie datora, gan citās ikdienas darbībās. Stājas korektors maigi atliec plecus uz atpakaļu, neļaujot tiem noapaļoties. Pats labākais ir tas, ka veselīgas stājas ieradumu vari veidot uzreiz pēc šī raksta izlasīšanas.