Kifoze - Kuprveida Muguras Izliekums

Kas ir kupris?

Nē, mēs šeit nerunājam par Disneja filmu. Kuprveida muguras izliekums, kas pazīstams arī kā palielināta Kifoze, ir pārmērīgs mugurkaula izliekums (ļoti līdzīgi kā Disneja filmā). Holivuda ir iedevusi priekšstatu, ka kuprveida mugura ir kaut kas nenormāls un neatgriezenisks, taču patiesībā šī slimība ir bieži sastopama un pats galvenais, tā ir ārstējama.

Tas ir normāli, ja muguras augšdaļai ir neliels izliekums, kas palīdz noturēt galvas svaru un absorbēt triecienu, spiedienu. Bet kifoze rodas, ja šis dabiskais izliekums ir daudz izteiktāks nekā parasti, veidojot kupri uz muguras. Kifoze rada ne tikai sakumpušu izskatu, bet arī var izraisīt sāpīgu spiedienu uz mugurkaulu. Ir daudz dažādu kifozes veidu, kas bieži ietekmē dažādas vecuma grupas.

Apskatīsim tuvāk, kas izraisa kifozi, ārstēšanas iespējas un stājas korekciju.

Kas izraisa palielinātu kifozi?

Palielināta kifoze var skart ikvienu. Tomēr var novērst, piemēram, posturālo kifozi, kam biežākie cēloņi ir nepareiza stāja vai līka mugura. Citi iespējamie kifozes cēloņi var būt skolioze un nereti arī vecums, Šoermana-Meja slimība, osteoporoze, artrīts, mugurkaula traumas vai mugurkaula diska trūce. Retāk sastopamie cēloņi ir mugurkaula infekcija, audzēji, saistaudu slimība, poliomielīts, Pageta slimība vai muskuļu distrofija.

Kad vajadzētu sākt kifozes ārstēšanu?

Ja novēro tikai nelielu mugurkaula noapaļojumu, iespējams, vispār nav vajadzīga ārstēšana. Tomēr, ja tev rodas sāpes, elpošanas grūtības vai pārmērīgs nogurums, ārstēšana būs neizbēgama.

Tā kā tik liela daļa no tavām kustībām ir atkarīga no mugurkaula veselības, ir svarīgi, lai tu ārstētu visus ar mugurkaulu saistītos jautājumus, kad tie rodas. Tas var palīdzēt samazināt nopietnākas komplikācijas, tostarp muguras sāpju un artrīta, risku nākotnē.

Kā iespējams ārstēt palielinātu kifozi?

Ja tev ir palielināta kifoze, visticamāk, tevi nosūtīs pie ortopēda. Ortopēds pārbaudīs tavu mugurkaulu un rentgena rādījumus, lai noskaidrotu labāko rīcību. Ārstēšana mainās atkarībā no kifozes veida.

Ja tā ir posturāla kifoze, variet veikt fizisko terapiju, lai uzlabotu stāju. Ja ir konstatēta iedzimta kifoze, apsveriet šādas ārstēšanas iespējas:

Novērošana

Regulāri būs jāapmeklē ārstu, lai pārbaudītu, vai kifoze vairs nav progresējusi. Dažos gadījumos ārstēšana var nebūt vajadzīga.

Stājas korektora lietošana

Bieži ārsts var ieteikt, ka jāizmanto ir muguras josta, līdz tiek pārtraukta augšana. Muguras josta uzlabos muguras izliekumu un atturēs no vēlmes staigāt ar sakumpušu muguru.

Fizioterapija

Fizioterapija var palīdzēt nostiprināt muguras un korpusa muskuļus, lai labāk veidotos mugurkaula atbalsts. Par laimi mūsu fizioterapeiti ir sagatavojuši īpašu stājas uzlabošanas programmu, ko var veikt no mājām.

Operācija

Parasti tas nav nepieciešams, izņemot ļoti smagus gadījumus. Jūsu ortopēds vislabāk pārzinās tava mugurkaula vajadzības.

Ko vari darīt, lai neizveidotos palielināta kifoze?

Diemžēl kifoze paliek arvien izplatītāka. Tā kā cilvēki kļūst mazkustīgāki, strādā birojā, nevis nodarbojas ar fizisku darbu, osteoporozes līmenis gan vīriešiem, gan sievietēm pieaug.

Ar vecumu saistīta kifoze bieži rodas osteoporozes dēļ. Tā kā mugurkauls un muskuļi, kas atbalsta muguru, kļūst vājāki, muguras skriemeļi ir daudz neaizsargātāki pret saspiešanas un lūzumiem, kas var izraisīt mugurkaula disku trūci un laika gaitā izraisīt nepareizu mugurkaula izliekumu.

Viens veids, kā izvairīties no kifozes, ir stiprināt kaulus savā ķermenī. Kaulu izturību var veicināt, ievērojot dažus no šiem vienkāršajiem ieteikumiem:

Pārliecinies, ka uzņem pietiekami daudz olbaltumvielu

Tas palīdz ne tikai spēkavīriem. Olbaltumvielas palīdz uzlabot muskuļu veselību, kas var netieši uzlabot kaulu izturību. Kaut arī daži trenažieru zāles apmeklētāji vairāk koncentrējas uz muskuļu audzēšanu nekā citi, ikvienam ir muskuļi, kuriem jābūt veseliem, lai balstītu kaulus.

Veic spēka vingrojumus

Viens no labākajiem veidiem, kā uzlabot kaulu izturību, ir svaru celšana. Veicot vingrojumus, kuros strādā arī mugurkauls, patiešām var palīdzēt. Arī korpusa un muguras stiprināšana palīdz muguras muskuļus uzturēt veselīgus. Katrā vingrojumā noteikti izmantojiet sev piemēroto svaru vai pretestību.

Centies izvairīties no mugurkaula saliekšanas

Ja ir diagnosticēta osteoporoze, ieteicams izvairīties no aktivitātēm vai samazināt to darbību, kas liek saliekt mugurkaulu, jo šīs darbības var palielināt spiedienu uz skriemeļiem vai diskiem. Sakumpšana ir viena darbība, kas var izraisīt nepareizu mugurkaula izliekumu. Centies pēc iespējas biežāk praktizēt pareizu stāju. Apmācot gan ķermeni, gan smadzenes noturēt pareizu stāju visas dienas garumā, ilgtermiņā būs redzami lieliski rezultāti. Uzzini vairāk, kā novērst sliktos stājas ieradumus un kādi ir veselīgas stājas ieguvumi savā dzīvē.

Nesmēķē

Smēķēšana var palielināt osteoporozes attīstības risku, jo tas var traucēt kalcija un D vitamīna līmenim. Smēķēšana var arī palielināt mugurkaula lejasdaļas deformāciju.

Pārbaudi kalcija un D vitamīna līmeni

Šīs barības vielas palīdz stiprināt veselīgus kaulus. Ja tavā uzturā tie ir par maz, ārsts vai uztura speciālists var palīdzēt izveidot plānu, vai arī palielināt šo barības vielu līmeni, izmantojot īpaši pielāgotu uzturu vai uztura bagātinātājus.

Uzveic kupri saviem spēkiem

Palielināta kifoze var izklausīties biedējoši, taču tā ir ārstējama, ja veic pareizās darbības. Vieglākais veids, kā izvairīties no nopietnām muguras problēmām, ir profilakse. Aizsargā sevi ar atbilstošu uzturu, regulāriem spēka treniņiem un paaugstinātu izpratni par to, cik taisni turi savu muguru ikdienā.

Lai gan ir daudz kifozes veidu, viens kopīgs faktors, kas visos gadījumos var palīdzēt, ir stājas korekcija. Reizēm var būt grūti atcerēties noturēt pareizu stāju, tāpēc ir pieejams Upper stājas korektors. Šī muguras josta atvirza plecus atpakaļ un neļauj sakumpt, atgādinot, ka mugura ir jānotur taisna.

Ir laiks iztaisnot muguru un uzlabot savu pašsajūtu. Izmēģini Upper stājas korektoru šeit. >>