Viss, kas Tev jāzina par savu astes kaulu

Upper ergonomiskais krēsla paliktnis biroja krēslam

Jūsu astes kauls ir daudz svarīgāks, nekā jūs domājat. Tas var būt dažu sāpīgu komplikāciju, traumu un citu problēmu cēlonis.

Bet daudziem no mums vienīgais, ko mēs zinām par savu astes kaulu, ir tas, ka mums tāds ir.

Ja vēlaties uzzināt vairāk par šo ķermeņa nepietiekami novērtēto struktūru, parunāsim par to.

Kas tas ir?

Pirmkārt, kas tas astes kauls vispār tāds ir?

Tas ir niecīga trīs līdz piecu skriemeļu savienojums, kas noslēdz mugurkaula beigu daļu. Tie sākumā ir kā atsevišķi skriemeļi, bet galu galā saaug kopā, sasniedzot 30 gadu vecumu. Tas padara astes kaulu tik unikālu.

Tam ir trīsstūra forma un tā ir svarīga ķermeņa daļa, kas atbild par, piemēram, staigāšanu un sēdēšanu.

Kur tas atrodas?

Jūsu astes kauls atrodas tieši zem krusta kaula jūsu mugurkaula daļā.

Iedomājoties mūsu mugurkaulu, ziniet, ka tas sastāv no vairākiem dažādiem skriemeļiem, kurus atdala diski. Apakšā, tieši pie iegurņa, ir pieci saauguši skriemeļi, ko sauc par krusta kaulu. Un zem tā, mugurkaula apakšējā galā, ir sīki kauli, kas veido astes kaulu.

Zinot, cik tas ir mazs un cik tas ir saistīts ar pārējo mugurkaulu, mēs varam secināt, ka galu galā tas ir svarīgs kauls.

Kāpēc tas sāp?

Tā pārsteidzoši mazā izmēra un fakta dēļ, ka tas atrodas mugurkaula pašā apakšā, jūs varat iedomāties, ka tas saņem lielu spiedienu, kas var izraisīt komplikācijas.

Ir vairāki dažādi iemesli, kādēļ jums var rasties sāpes astes kaulā, tostarp retas parādības, piemēram, kaulaudu vai cita veida infekcija. To var izraisīt arī sāpes pārējā mugurkaulā, bet tas ir retāk.

Šie ir biežāk sastopamie iemesli, kāpēc tik daudziem cilvēkiem ir sāpes astes kaulā:

Nepareiza sēdēšanas poza

Ja pēc ilgstošas sēdēšanas vai stāvēšanas dienas beigās jums rodas sāpes astes kaulā, iemesls var būt nepareiza sēdēšanas pozīcija.

Mūsdienu pasaulē lielākā daļa mūsu sēdvietu nav paredzētas cilvēka ķermenim. Daudzi biroja krēsli ir vai nu pārāk zemu grīdai, vai pārāk mīksti. Tas rada papildu spiedienu no mūsu astes kaula iegrimšanas sēdeklī un padara veselīgu stāju gandrīz neiespējamu.

Lai to novērstu, jums ir jāatrod veids, kā pasargāt savu astes kaulu no nepiemērota krēsla sēdekļa.

Grūtniecība

Grūtniecība izraisa daudzas izmaiņas organismā. Viena no pazīstamākajām ir sāpes muguras lejasdaļā.

Bērna papildu spiediens liek jūsu mugurai vairāk strādāt, lai novērstu spiedienu. Tas arī īpaši palielina jūsu iegurņa svaru, kas var izraisīt nepatīkamas astes kaula sāpes.

Ievainojums

Kā jūs, iespējams, uzminējāt, astes kaula ievainojums var izraisīt ievērojamas sāpes astes kaulā. Tā kā tas ir tik mazs kauls (vai skriemeļu grupa, ja esat jaunāks par 30 gadiem un tas joprojām saaug), to var viegli ievainot.

Bieži sastopami astes kaula ievainojumu cēloņi ir, piemēram, tiešs kritiens vai trieciena ievainojums. Dzemdības bieži var izraisīt arī astes kaula ievainojumu sakarā ar papildu spiedienu, ilgu laika periodu.

Tomēr dažiem astes kaula ievainojumiem nav zināms iemesls. Gan vīriešiem, gan sievietēm ir mazs un vājš astes kauls, un to var savainot kaut kas tik vienkāršs kā sēdēšana uz soliņa, kas ir pārāk ciets. Tāpēc ir tik svarīgi to aizsargāt un rūpēties par to.

Līka mugura. Ergonomiskais krēsla paliktnis Upper Latvija

Astes kaula sāpju komplikācijas

Astes kaula sāpes parasti ir spēcīgākas, sēžot vai stāvot. Tās var arī pasliktināties, kad esat kustībā vai jebkurā brīdī, kad iesaistāt muguras muskuļus, lai kaut ko paceltu vai pieceltos no krēsla.

Tā kā astes kaula sāpes var izraisīt dažādi cēloņi, simptomi var pasliktināties, veicot kustības vai atpūšoties. Var būt viegli pieņemt, ka muguras atpūtināšana ir labākais, ko varat darīt, lai mazinātu sāpes kaklā, bet tā ne vienmēr ir taisnība.

Piemēram, ja jūsu astes kaula sāpes izraisa iekaisums, iespējams, ka no rīta jums rodas stiprākas sāpes un jutīgums. Tas ir tāpēc, ka iekaisums var pasliktināties, ja jūs tik daudz nepārvietojaties.

Papildus pašsaprotajām sāpēm muguras lejasdaļā, atrodoties sēdus stāvoklī vai stāvot, ir dažas citas komplikācijas, kas saistītas ar sāpēm astes kaulā, kuras jūs, iespējams, neatpazīsiet.

Dažas komplikācijas, kas var rasties no astes kaula sāpēm, par kurām jūs, iespējams, nedomājat, ir sāpes dzimumakta laikā un pat aizcietējums (zarnu kustības apstāšanās, kas izpaužas kā ciets un mazs izkārnījums), ko izraisa astes kaula sāpes.

Tātad jā, astes kaula ievainojumi un sāpes noteikti traucēs jūsu ikdienas dzīvei. Par laimi, daudzi no šiem ievainojumiem ir pilnībā novēršami.

Kā pasargāt savu astes kaulu?

Zinot visus veidus, kā varat savainot vai sasit astes kaulu, jūs, iespējams, vēlaties zināt, vai jūs varat kaut ko darīt, lai novērstu astes kaula sāpju cēloņus.

Atbilde ir jā. Jums ir daudz iespēju, kā novērst šos sāpīgos astes kaula ievainojumus.

Šeit ir daži veidi, kā jūs varat aizsargāt savu astes kaulu savā ikdienā.

Veselīga stāja sēžot

Ja jūs strādājat darbā, kurā lielāko dienas daļu sēžat, jūs, visticamāk, pamanījāt, cik sāpīgs un jutīgs var būt jūsu astes kauls. Šajā gadījumā jums noteikti ir jāpievieno kaut kas sēdvietas uzlabošanai, lai saglabātu jūsu astes kaulu veselīgā stāvoklī.

Šādos gadījumos ieteicams izmantot ergonomisku krēsla paliktni, kuram ir izgriezums, lai pārliecinātos, ka mazais astes kauls netiek pārslogots sēdēšanas laikā. Šāda veida krēsla paliktnis arī veicinās veselīgu stāju, pārliecinoties, ka arī pārējais mugurkauls ir veselīgā izliekumā. Lai pasargātu savus plecus no noapaļošanās, lieliski palīdzēs stājas korektors.

Izvairieties no ilgstošas sēdēšanas vai stāvēšanas

Ja strādājat birojā, mēģiniet atrast iemeslus, lai pieceltos un pārvietotos dažas minūtes vismaz ik pēc pāris stundām. Tas var būt ūdens dzeršanos, došanos uz pārtraukuma istabu pēc kafijas vai ziņas nodošanu kolēģim, nevis e-pastu.

Braucot ar automašīnu, ieplānojiet pieturvietas, lai izkāptu no auto, izstaipītos un izkustinātu kājas.

No otras puses, ja pārāk ilgi stāvat nekustīgi, varat arī savainot savu astes kaulu. Ja veikalā strādājat pie kases, mēģiniet noturēt ķermeni kustībā, veicot stiepšanos savā darba vietā, lai izvairītos no sliktām pozām. Jūs varētiet izmēģināt vieglu mugurkaula pagriešanu vai vienkārši mazliet pastaigāt uz riņķi.

Laba gulēšanas pozīcija

Visbeidzot, jūs vēlaties darīt visu iespējamo, lai pārliecinātos, ka miega laikā neradāt nekādu kaitējumu astes kaulam.

Šeit variet uzzināt labākās gulēšanas pozas un no kādām gulēšanas pozām vislabāk izvairīties - Veselīga stāja un miegs.

Jūsu astes kauls ir sīks, taču nozīmīgs kauls

Ja esat iepriekš par zemu novērtējis sava astes kaula nozīmi, mēs ceram, ka jūs saprotat, cik šis mazais, trīsstūrveida kauls ir svarīgs jūsu labsajūtai.

Ja astes kaula sāpes ir ilgstošas un nepārejošas, iespējams ir pienācis laiks fiziskai pārbaudei, lai saņemtu diagnozi no ārsta. Diagnostikas rīki ietver medicīniskās vēstures apkopošanu (ieskaitot ikdienas aktivitātes un iespējamo astes kaula traumu), magnētiskā rezonansi vai rentgenu.

Kā viens no veidiem, kas pasargās jūsu astes kaulu, ilgstošas sēdēšanas gadījumā ir Upper ergonomiskais krēsla paliktnis. Tā īpašais U-veida izgriezums noņem spiedieno no astes kaula, ļaujot Jums koncentrēties uz veicamo darbu nevis uz sēdēšanas pozu.