Kā Sēdēšana Ietekmē Stāju?

Upper stājas korektors atsauksmes

Ko sēdēšana nodara tavai stājai?

Sēdēšana ir kaut kas, ko mēs darām katru dienu, neatkarīgi no tā, vai tas notiek pie virtuves galda, uz dīvāna, pie rakstāmgalda vai pat tavas pārvietošanās laikā. Tas ir tik iesakņojies mūsu ikdienā, ka to ir viegli nepamanīt. Patiesībā nav daudz cilvēku, kas ir aizdomājušies, ka sēdēšana var pat būt bīstama veselībai un stājai. Sēdēšana var izraisīt sāpes un kustību disfunkciju. Šajā rakstā mēs izpētīsim dziļāk kā sēdēšana sabojā stāju un ko iesākt, lai uzlabotu stāju.

Cilvēki bieži domā: "Ja sēdēšana ir kaitīga, kāpēc mana mugura jūtas daudz labāk, kad es apsēžos?" Tas ir labs jautājums. Tu gatavo vakariņas, un pēc stāvēšanas mugura sāk sāpēt, tāpēc pēc tam dodies tieši uz dīvāna, lai atpūstos vakarā. Tā kā izjuti sāpes stāvot, ir viegli pieņemt, ka problēmas cēlonis ir stāvēšana.

Mugurkaula novietojums

Tavs mugurkauls ir galvenā tavas stājas sastāvdaļa. Tas atbalsta ķermeņa augšdaļas svaru un kalpo kā galvenais savienojuma punkts daudziem muguras, krūšu un korpusa muskuļiem. Šie spēcīgie muskuļi tavā mugurā tur mugurkaula diskus atbilstoši novietotus un notur mugurkaula dabisko līkni. Pareizi izlīdzināts mugurkauls saglabā ķermeni slaidu un nodrošina vienmērīgas kustības.

Kas notiek, kad tu sēdi

Stāvot tava ķermeņa masa ir vienmērīgi līdzsvarota, un visi muskuļi ir iesaistīti, lai tava stāja būtu slaida un varētu ērti kustēties. Tas viss mainās, kad iekārtojaties krēslā. Sēdēšana ietekmē tavu stāju dažādos veidos, no kuriem daži ietver:

- Sēžas muskuļi vairs nav iesaistīti
- Korpusa muskuļi ir mazāk aktīvi
- Saīsinās gūžu un paceles muskuļi
- Svars tiek pārcelts uz muguras lejasdaļu
- Palēninās asinsrite kājās

Tavs ķermenis tik daudz nepārvietojas, tāpēc tam vajag mazāk muskuļu, pat ar pareizu sēdus pozīciju. Tas ir labi uz īsu laika periodu, taču atkārtota un ilgstoša sēdēšana var izraisīt problēmas. It īpaši, ja ņem vērā, ka veselīga stājas ieradums var ātri pazust, ja vairs to nepraktizē un sāk parādīties sliktie ieradumi, piemēram:

- Kāju krustošana
- Atspiešanās uz vienu vai otru elkoni
- Galva un pleci noapaļojas uz priekšu
- Muguras lejasdaļas iegrimšana sēdeklī

Sēdēšanas sekas

Kad ķermenis pierod pie sēdus stāvokļa, tu patiešām sāc pamanīt, kā sēdēšana ietekmē tavu stāju. Tavi saīsinātie gūžas un paceles muskuļi sāk sarauties, ietekmējot tavas stāvēšanas un staigāšanas pozās. Arī tavi muguras muskuļi kļūst stīvāki un vājinās no lietošanas trūkuma, un tavs korpuss zaudē spēju turēt visu kopā.

Šo muskuļu neefektivitāte liek tavam ķermenim pārvietot lielāku svaru mugurkaulā, kamēr tu sēdi. Sakumpjot, tavas muguras augšdaļas svars tiek novirzīts muguras lejasdaļā, pārslogojot mugurkaula diskus un novirzot mugurkaula izliekumu. Starp šiem diskiem un muskuļiem rodas spiediens, lai pielāgotos izmainītajai līknei.

Visticamāk, ka pamanīsi šīs problēmas kā, piemēram, sāpes muguras lejasdaļā, pieceļoties kājās, jo muguras muskuļi saspringst vēl vairāk, ja tavs korpuss nav pietiekami spēcīgs, lai pareizi noturētu visu savā vietā. Tad, kad tu apsēdies, visi muskuļi atslābinās un atgriežas disfunkcionālajā stāvoklī un, šķiet, ka sāpes mazinās. Tāpēc tu domā, ka stāvēšana ir tas, kas izraisa problēmas. Patiesībā tā ir muskuļu disfunkcija sēžot.

Neļauj sēdēšanai ietekmēt stāju

Lielākajai daļai cilvēku ir nereāli izvairīties no sēdēšanas visu dienu, taču tu vari atrast veidus, kā līdzsvarot dažus negatīvos efektus. Izaicini sevi koncentrēties uz savu stāju un atrast jaunus veidus, kā uzturēt muskuļus aktīvus:

- Ievēro pareizu stāju ikreiz, kad sēdi
- Iestati atgādinājumus, lai pieceltos un pastaigātu apkārt
- Apsver iespēju izmantot galdu ar regulējamu augstumu
- Esi aktīvs pēc darba, nevis dodies tieši uz dīvānu

Par laimi esam padomājuši par to, lai tu veiksmīgāk varētu izstrādāt veselīgas stājas ieradumu. Izmanto Upper stājas korektoru 30 minūtes dienā un sasniedz pamanāmus rezultātus jau 2 nedēļu laikā. Upper stājas korektors maigi atliec plecus atpakaļ un neļauj tev sēdēt sakumpušam. Ja pavadi daudz laika darbā ar datoru, tad mūsu Upper stājas korektors kalpos tev kā atgādinātājs, ka muguru ir jātur taisnu.

Papildus stājas korektoram atceries veikt vingrojumus vismaz 15 minūtes dienā, lai stiprinātu korpusa muskuļus, kas atbild par tava mugurkaula pareizu izliekumu. Un atceries - pēc sēdēšanas izkusties!