Strādā No Dīvāna? Ir Laiks Pārdomāt

Jaunajā realitātē, ar kuru mēs visi esam saskārušies kopš marta, pat cilvēkiem, kuri nekad nav strādājuši no mājām, ir jāpielāgojas, lai to darītu. Kopš aprīļa vairāk nekā piektā daļa no darbiniekiem jeb 22% strādāja attālināti, un šķiet, ka daudzi uzņēmumi, kā arī darbinieki apsver iespēju attālinātu darbu padarīt par nozīmīgu savas ikdienas daļu, pat ja viss atgriežas vecajās sliedēs.

Tas rada patiesu izaicinājumu darba ņēmējiem - patiešām mums visiem. Pielāgošanās produktīvam darbam no mājām nav viegls uzdevums, un ir jāņem vērā daudzi izaicinājumi: sapulces Zoom, saglabāt produktivitāti, kad bērns izglītojas mājās un koncentrēšanās laikā, kads mājas vide ir vairāk piemērota atslodzei nevis darbam. Tie ir tikai daži no aspektiem, kurus tu, iespējams, piedzīvo.

Daudziem cilvēkiem, dzīvojot nelielā dzīvoklī vai dalot galda virsmu ar ģimenes locekļiem, šķiet, ka tas nedod citu iespēju kā strādāt no dīvāna. Citi šajā apjukuma laikā sava dīvāna ērtības meklē kā drošu un komfortablu patvērumu.

Mēs zinām, ka nav viegli apzināti atvadīties no dīvāna (jūs joprojām varēsiet satikt viens otru pēc darba laika!), bet šeit ir daži iemesli, kas var palīdzēt pārdomāt un dot dīvānam atpūtu:

1. Darbs no dīvāna novērš uzmanību

Dīvāni parasti ir lieliski izvietoti tieši pretī televizoram. Turēties pa gabalu no traucēkļiem, strādājot no mājām, ir pietiekami sarežģīti. Paņem pārtraukumu un nepavadi to sēžot, tas nepalīdzēs tev noturēt uzmanību darbam. Pēc produktīvas dienas, strādājot pie darba vai virtuves galda, tu vienmēr varēsi sevi apbalvot, skatoties iecienīto šovu no dīvāna.

2. Atpūta vairs nebūs relaksēšanās

Dīvāni ir radīti, lai tajos relaksētos. Tie ir izstrādāti, lai palīdzētu tev atpūsties pēc garas darba dienas. Ir viegli tajā lēnām ieslīkt. Kas tajā vainas? Acīmredzot daudz. Izrādās, jo dziļāk tu ieslīksti dīvānā, jo lielāku spiedienu izdarīsi uz plaušām. Tas ne tikai samazina, bet arī ierobežo ķermeņa un smadzeņu saņemto skābekļa daudzumu. Papildus muguras sāpēm tu varētu pamosties no 2 stundu miega, ko vēl nebiji ieplānojis, ar nepabeigtiem pienākumiem un vēl lielāku spiedienu nekā iepriekš - tas šobrīd nav vajadzīgs nevienam.

3. Uzmanību! Komforta zona!

Mūsdienās mēs visi dzīvojam diezgan mazkustīgu dzīvi. Tehnoloģiskā progresa un darba maiņas dēļ liela daļa cilvēku ir fiziski neaktīvi. COVID-19 pandēmijas laikā daudzi ir pievērsušies visam, sākot no jogas un vingrojumiem mājās un beidzot ar skriešanu, lai mazinātu stresu. Tomēr, strādājot no mājām, kad sporta zāles ir slēgtas un gandrīz nekur nestaigājot vai nepārvietojoties, daudziem cilvēkiem atcerēties pārvietoties ir grūts izaicinājums. Darbs no sava dīvāna ir ērts. Faktiski tik ērti, ka tu, visticamāk, aizmirsti nepieciešamību izstaipīt kājas, paņemt glāzi ūdens un pastaigāt pa māju, lai asinis sāktu cirkulēt.

4. Tas var sabojāt tavu stāju

Darbs no sava dīvāna ir viena no vissliktākajām lietām, ko vari nodarīt muguras ilgtermiņa veselībai un, protams, savai stājai. Sēžot uz dīvāna, muguras lejasdaļa parasti pārāk izliecas uz iekšu. Tas nozīmē, ka tavam jostas reģionam nav pietiekami liela atbalsta. Dažas dienas tu varētu nejust lielu atšķirību, bet pēc kāda laika tu sāksi justies miegains un piedzīvot stipras sāpes muguras lejasdaļā un plecu daļā. Stājas korektors ierobežos vēlmi sliekties uz priekšu. Citādāk var nākties rēķināties ar sāpēm un saspringumu kakla daļā. Nav vairs tik relaksējoši, vai ne?

Protams, ne visiem ir pietiekami daudz vietas, lai izveidotu mājas biroju vai pat novietotu jaunu galdu. Dažreiz strādāšana no dīvāna ir vienīgā izvēle.

1. Tiec vaļā no traucēkļiem

Cik reizes esi pieķēris sevi, skatāmies raidījumu, kas tev nepatīk, bet esi pārāk slinks, lai pastieptos pēc tālvadības pults? Mēs visi esam tur bijuši. Pirms darba dienas sākšanas uz dīvāna, pārliecinies, ka novieto tālvadības pulti pēc iespējas tālāk no sevis. Ja tu gribēsi uzzināt, kāds ir jaunākais koronavīrusa ziņu atjauninājums, tu ātri sapratīsi, ka tālvadības pults ir pārāk tālu sasniedzama un pametīsi šo domu. Labāk turpini darbu pie tās prezentācijas un atalgosi sevi vēlāk, skatātoties kaut ko jautrāku.

2. Atceries kustēties

Šis ir diezgan saprotami, tavam ķermenim ir nepieciešami pārtraukumi, tāpat kā tev pašam! Darbs vienā pozā, pat ja tā ir korekta, nav tev laba un var nodarīt kaitējumu. Iestati modinātāju, lai atgādinātu sev vai nu mainīt pozīciju, vai piecelties un pārvietoties. Tu vari veikt īsu pastaigu apkārt istabai vai izmēģināt dažus stiepšanās vingrojumus, lai stiprinātu muguru un galvenos muskuļus. Vai tev jau ir Upper stājas korektors? Tu to vari izmantot kā savu atgādinātāju, kas neļaus saliekties uzpriekšu un noapaļot plecus.

3. Dzer ūdeni

Cik stīvs tu jūties pēc ilgstošas sēdēšanas? Ja dzer pietiekami daudz ūdens, tas varētu palīdzēt. Fascija ir saistaudi, kas ieskauj mūsu nervus. Tai ir tendence savilkties, kad tu pietiekami daudz nepārvietojies vai esi dehidrējies, radot tev to stīvuma sajūtu. Turi videi draudzīgu ūdens pudeli blakus savam dīvānam un mēģini to lietot bieži. Ūdens kalpos arī kā dabisks atgādinājums piecelties un pārvietoties ik pēc stundas vai divām, lai uzpildītu ūdens pudeli.

4. Turi pēdas uz zemes

Mēģini sēdēt uz dīvāna ar pēdām uz zemes. Šī pozīcija ne tikai ļaus justies garākam un produktīvākam, bet arī stiprinās tavu korpusu un muguras lejasdaļas muskuļus. Saglabāt šo pozīciju ilgu laiku būs grūti, tāpēc jūties brīvi mainīt pozīcijas, noliecoties atpakaļ, bet vienmēr mēģini turēt kājas uz zemes 90 grādu leņķī.

5. Sagatavo savu dīvānu panākumiem

Daži aksesuāri, kas varētu palīdzēt, ir jostas daļas spilvens, kas atbalstīs tavu muguru, un klēpjdatora paliktnis. Tas palīdzēs nodrošināt to, lai tavs klēpjdators neapdedzina spilvenu un ka tu varat sēdēt ar taisnu muguru, strādājot pie tā, nevis, lai veidojas līka mugura.

6. Ieslēdz gaismu

Pēc visām pūlēm, ko esi ielicis dīvānā, pārliecinieties, ka neaizmirsti par elementu, kas varētu būt būtisks tavai produktivitātei. Apsver arī ieguldījumu labā apgaismojumā, jo viesistabas apgaismojums bieži tiek optimizēts izklaidei, nevis darbam. Tavas acis ne tikai ir pelnījušas zināmu mīlestību, bet arī tad, kad nevaram ērti saskatīt savu ekrānu, mums ir tendence sliekties uz priekšu un kompromitēt savu stāju, izraisot muguras un kakla sāpes. Atstāj garastāvokļa apgaismojumu vakaram un iegādājies kvalitatīvu lampu, kas atvieglos tavu dzīvi un darbu attālināti.

Tagad, kad zini kā labāk optimizēt savu apkārtējo mājokļa vidi darbam, tu jutīsies arī priecīgāks, kad vakarā pēc darba varēsi ērti iekārtoties dīvānā un relaksēties.

Izmēģini Upper stājas korektoru un izbaudi ieguvumus, ko sniedz veselīga un slaida stāja.