Fascija - Veselīgas Stājas Slepenā Sastāvdaļa

Tā kā šī "Paliec mājās" situācija ir ievilkusies un šķiet, ka tā kaut kādā vai citā veidā varētu turpināties, daudzi no mums ilgas stundas pavada pozās, kas rada problēmas mūsu ķermenim. Tā kā darba un mājas dzīve ir saplūdusi, mēs bieži atrodamies nepiemērotā stāvoklī stundām ilgi. Tas var sāpināt mūsu fasciju un radīt mums veselības problēmas. Sēžot pie rakstāmgalda, dīvāna vai galda pie klēpjdatoriem vai lasot un strādājot no gultas, šīs neveselīgās pozīcijas var radīt neskaitāmas problēmas mūsu veselībai. Tu droši vien esi dzirdējis, ka sēdēšana ir jaunā smēķēšana, proti, sēdēšana ir tikpat kaitīga kā smēķēšana.

Kas ir fascija un kāpēc tā ir svarīga?

Mums ir plaša ar nerviem bagāta saistaudu sistēma, kas sākas ar mūsu galvas augšdaļas un beidzas mūsu pēdu apakšā. To sauc par miofasciālo sistēmu, un tā satur visvairāk nervu no jebkuras ķermeņa sistēmas. Kad mēs ilgstoši atrodamies noteiktās pozās, fascija šo pozīciju ieņem. Ja mēs noņemtu visas ķermeņa daļas un atstātu tikai fasciju, mēs joprojām redzētu sēdoša cilvēka figūru. Atrodoties nedabīgās pozās, pat īsu laiku, mēs varam savainot mūsu fasciju. Turklāt nepiemērota pozīcija, ko rada līka mugura, slikta un nepareiza stāja, var ietekmēt mugurkaula nervus un locītavas. Šīs izmaiņas var izraisīt sāpes, dažreiz hroniskas sāpes. Atceries sāpes muguras augšdaļā un galvassāpes. Atceries sāpes muguras lejasdaļā.

Faktiski fascija ir saistaudi. Tā sastāv no kalogēna, elastīgas gļotveida substances, kuras sastāvā 70% ir ūdens. Tikai 20% gadījumos muguras sāpju iemesls ir starpskriemeļu disku problēmas, bet 80% gadījumos sāpju iemesls bieži netiek atklāts.

Kā uzlabot mūsu fascijas veselību?

Fascijas ir elastīgas un izturīgas, tomēr elastīgumu var mazināt, piemēram, maskustīgs dzīvesveids, nepareiza stāja, fiziskā pārslodze un citi iemesli. Līdzsvaru starp kustīgumu un ķermeņa stabilitāti nodrošina fascijas. Specifiski muguras vingrinājumi palīdzēs uzlabot fasciju elastību un mazināt sūdzības. Papildus vingrojumiem ir jāseko līdzi vai ikdienā tiek uzņemts pietiekami liels šķidruma daudzums.

Kādas ir galvenās prioritātes, lai uzlabotu mūsu fasciju veselību?

1. Izveido pareizu stāju. Pareizu stāju palīdzēs izveidot Upper stājas korektors laikā, kad nāksies ilgstoši noturēt vienu pozīciju, piemēram, stāvot vai sēžot.

2. Ilgi neuzturies vienā pozīcijā. Strādājot no mājām vai vienkārši skatoties filmu, atceries piecelties no dīvāna, lai izstaipītos vai vismaz aizietu līdz ledusskapim. Tas palīdzēs kaut nedaudz veicināt fasciju elastību. 

3. Dzer ūdeni. Lielākā daļa no mums nedzer pietiekami daudz un neēd pietiekami daudz mitrinošas pārtikas. Ūdens ir labs, svaiga zaļā sula, augļi un zaļie dārzeņi ir vēl labāki. Tu vari sākt dienu ar lielu glāzi ūdens vai divām, lai sagatavotu savu ķermeni dienai un arī justos enerģiskāk.

Sāc šos vienkāršos padomus jau šodien un pēc dažām dienām jau jutīsi ievērojamus pašsajūtas uzlabojumus.

Izbaudi ieguvumus, ko sniedz veselīga un slaida stāja. To palīdzēs izdarīt Upper stājas korektors.